logo

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
 
Σύνδεση  \/  Εγγραφή  \/ 

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας

Δεν έχετε Λογαριασμό ακόμη;

Παρακαλώ, εισάγετε έγκυρο Όνομα Χρήστη. Χωρίς κενά, τουλάχιστον 2 χαρακτήρες και να περιλαμβάνει μόνο γράμματα και αριθμούς.
Παρακαλώ, εισάγετε έγκυρο Κωδικός πρόσβασης. Χωρίς κενά, τουλάχιστον 4 χαρακτήρες και να περιλαμβάνει μόνο γράμματα και αριθμούς.
Οι κωδικοί πρόσβασης δεν είναι ίδιοι.
Παρακαλώ εισάγετε μια έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι κωδικοί πρόσβασης δεν είναι ίδιοι. ?>
Τα Πεδία που επισημαίνονται με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

exnethellas horizontal mar 16
andras_gynaika_paidi

Ο Άνδρας, η Γυναίκα & το Παιδί

Αθλητισμός Αισθητική, Ομορφιά Εκπαίδευση, Σχολές, Εργασία Ενδιαφέροντα, Χόμπυ Κοσμήματα, Αξεσουάρ Μόδα, Ένδυση, Αξεσουάρ Οργάνωση Γάμου & Βάφτισης Παιδικά, Υπηρεσίες Εξοπλησμός, Είδη επιβίωσης

industry-icon

Η Επιχείρηση & Ο Εργαζόμενος

Είδη προστασίας Εξοπλισμός, Διαμόρφωση Αγροτικά Μηχανήματα Εξοπλισμός Διαφήμιση Προβολή Βιομηχανία, Εμπόριο, Υπηρεσίες Ειδήσεις, ΜΜΕ Τεχνολογία, Internet
ygeia_iatreia

H Υγεία, Ιατροί

Ιατρεία, Ιατροί Θεραπευτήρια Κλινικές Ιατρικά Μηχανήματα, Εξοπλισμός Διατροφικά, Θεραπευτικά Βοηθητικό Προσωπικό
katoikia_diakosmish

Η Κατοικία & ο Κήπος

Ακίνητα – Οικοδομικά Ηλεκτρικά & Ηλεκτρονικά Κατοικία – Διακόσμηση Κατοικίας Κατοικίδια, Αξεσουάρ, Ιατρεία
Έχουμε 1156 επισκέπτες συνδεδεμένους

myorthodontist banner business time

kosmovitrina banner business new

metakomisis banner business new

sofioglou banner business time

Στείλτε μας τα στοιχεία σας
English Arabic Bulgarian Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch Finnish French German Greek Hindi Italian Japanese Korean Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Spanish Swedish Hebrew Serbian Slovak Slovenian Ukrainian Albanian Hungarian Turkish Persian

Home Κατάλογος Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου Νικολάου Δημητρίου


Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου Νικολάου Δημητρίου Προβεβλημένο

Διεύθυνση
Doryssa Bay Hotel, Ελλάδα, 83100
Τηλέφωνο
+30 22730 88383, 22730-62286, +30 22730 88300
Νομός
E-mail
Επισκέφτηκαν το URL
0
Επισκέψεις
816
Προβεβλημένη
Ναι
Η επιχείρηση μας στον χάρτη
Αγαπημένο:
0

Περιγραφή

Το Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Νικολάου Δημητρίου, αναπαριστά τον καθημερινό τρόπο ζωής των κατοίκων της Σάμου πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μουσείο είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες παρουσιάζοντας τα επαγγέλματα εκείνης της εποχής, όπως τον τσοπάνη, τον ψαρά, τον τσαγκάρη, με σημαντικότερο από όλα τον γεωργό και την γεωργική εργασία. Παράλληλα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το Μονοκάμαρο σπίτι και το κατώι, δηλαδή την κατοικία των ανθρώπων της εποχής καθώς και την χρησιμότητα τους για την εξυπηρέτηση των καθημερινών τους αναγκών. Ποικιλία από υφαντά, ο αργαλειός, κομμάτια από τα ονομαστά ασπροκεντήματα της Σάμου, τμήματα αστικού σπιτιού, παραδοσιακές φορεσιές αντρικές και γυναικίες, η κούνια και τα μωρουδιακά είναι ακόμη κάποια από τα εκθέματα που συναντά κανείς επισκεπτόμενος το Λαογραφικό Μουσείο.

Κύριος στόχος του Λαογραφικού Μουσείου, είναι να δυνάμωσει τη μνήμη και να ξαναζωντανέψει τα συναισθημάτα των επισκεπτών για το χθες καθώς επίσης να διδάξει τους νέους τον Σαμιακό παραδοσιακό πολιτισμό. Η διατήρηση του παραδοσιακού πολιτισμού θα επιτευχθεί μέσω της διάσωσης και της προβολής των Σαμιακών παραδοσιακών αντικειμένων. Αυτοί που μόχθησαν να το στήσουν, επιδιώκουν να γίνει το Λαογραφικό Μουσείο Σάμου ένας ζωντανός παιδευτικός θεσμός για το νησί. Έτσι κατά το παρελθόν έγιναν κάποιες εκδηλώσεις αναβίωσης παραδοσιακών εθίμων της Σάμου και για το μέλλον σχεδιάζουν την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με θέμα "Τον Αγγειοπλάστη" και "Το Μονοκάμαρο". Στόχος αυτών των προγραμμάτων θα είναι να διδάξει τα παιδιά τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των παπούδων και των γιαγιάδων τους, καθώς επίσης και τις συνήθειες τους.

Συντάκτης

Τ. Δημητρίου

Ιστορικό

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου "Νικόλαος Δημητρίου" ήταν και η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε τελικά με τα εγκαίνια του Μουσείου στις 3 Μαίου του 1997. Το Λαογραφικό Μουσείο δεν διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο, αλλά στεγάζεται σε χώρο που έχει παραχωρήσει στο Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου (η ιδρύτρια του εταιρία) η Ξενοδοχειακή και Τουριστική Αιγαίου Α.Ε.

Το κτίριο του μουσείου είναι ενταγμένο μέσα σε ένα "τουριστικό χωριό" που τα σπίτια του -το καθένα διαφορετικό από το άλλο- έχουν στοιχεία από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στη Σάμο. Οι διάφοροι χώροι του χωριού όπως λιθόστρωτα (καλντερίμια), μάντρες, αυλές, φούρνοι, πλυσταριά, μαγκανοπήγαδο και άλλα, αποτελούν μια προέκταση του μουσείου, κάνοντάς το ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο.

Συντάκτης
Τ. Δημητρίου

Πληροφορίες

Διοικητικές Πληροφορίες
Υπηρεσιακή Μονάδα:
Doryssa Bay Hotel, Τ.Κ. 83100, Πυθαγόρειο (Νομός Σάμου)
Τηλέφωνο: +30 22730 88383, 22730-62286, +30 22730 88300
Email: pnedim@otenet.gr
Ώρες Λειτουργίας
Χειμερινό:
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00
Πρόσβαση στο Μουσείο
Η πρόσβαση στο Μουσείο μπορεί να γίνει με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, ή με οποιοδήποτε άλλο οδικό μέσο.
Πωλητήριο
Στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου διατίθονται προς πώληση τα ακόλουθα αντικείμενα:
1. Βιντεοκασέτες με παραδοσιακά θέματα όπως "Σάμος: από χώμα και νερό"
2. Κάρτες με τις συλλογές του Μουσείου
3. Βιβλία (Οι εκδόσεις του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου "Νικόλαος Δημητρίου" και οδηγός του Μουσείου με τίτλο "Λαογραφικό Μουσείο").

Εικόνες (1)