logo

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020
 
Σύνδεση  \/  Εγγραφή  \/ 

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας

Δεν έχετε Λογαριασμό ακόμη;

Παρακαλώ, εισάγετε έγκυρο Όνομα Χρήστη. Χωρίς κενά, τουλάχιστον 2 χαρακτήρες και να περιλαμβάνει μόνο γράμματα και αριθμούς.
Παρακαλώ, εισάγετε έγκυρο Κωδικός πρόσβασης. Χωρίς κενά, τουλάχιστον 4 χαρακτήρες και να περιλαμβάνει μόνο γράμματα και αριθμούς.
Οι κωδικοί πρόσβασης δεν είναι ίδιοι.
Παρακαλώ εισάγετε μια έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι κωδικοί πρόσβασης δεν είναι ίδιοι. ?>
Τα Πεδία που επισημαίνονται με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

exnethellas horizontal mar 16
andras_gynaika_paidi

Ο Άνδρας, η Γυναίκα & το Παιδί

Αθλητισμός Αισθητική, Ομορφιά Εκπαίδευση, Σχολές, Εργασία Ενδιαφέροντα, Χόμπυ Κοσμήματα, Αξεσουάρ Μόδα, Ένδυση, Αξεσουάρ Οργάνωση Γάμου & Βάφτισης Παιδικά, Υπηρεσίες Εξοπλησμός, Είδη επιβίωσης

industry-icon

Η Επιχείρηση & Ο Εργαζόμενος

Είδη προστασίας Εξοπλισμός, Διαμόρφωση Αγροτικά Μηχανήματα Εξοπλισμός Διαφήμιση Προβολή Βιομηχανία, Εμπόριο, Υπηρεσίες Ειδήσεις, ΜΜΕ Τεχνολογία, Internet
ygeia_iatreia

H Υγεία, Ιατροί

Ιατρεία, Ιατροί Θεραπευτήρια Κλινικές Ιατρικά Μηχανήματα, Εξοπλισμός Διατροφικά, Θεραπευτικά Βοηθητικό Προσωπικό
katoikia_diakosmish

Η Κατοικία & ο Κήπος

Ακίνητα – Οικοδομικά Ηλεκτρικά & Ηλεκτρονικά Κατοικία – Διακόσμηση Κατοικίας Κατοικίδια, Αξεσουάρ, Ιατρεία
Έχουμε 1371 επισκέπτες συνδεδεμένους

myorthodontist banner business time

kosmovitrina banner business new

metakomisis banner business new

sofioglou banner business time

Στείλτε μας τα στοιχεία σας
English Arabic Bulgarian Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch Finnish French German Greek Hindi Italian Japanese Korean Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Spanish Swedish Hebrew Serbian Slovak Slovenian Ukrainian Albanian Hungarian Turkish Persian

Home Κατάλογος Αρχαιολογία, Ιστορία Μουσεία Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών


Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών Προβεβλημένο

Διεύθυνση
Θρεψιάδου 1, πλατεία Κεραμοπούλλου Θήβα, Ελλάδα
Τηλέφωνο
+30 22620 27913
Πόλη - Δήμος
Fax
+30 22620 23559
E-mail
Επισκέφτηκαν το URL
0
Επισκέψεις
573
Προβεβλημένη
Ναι
Η επιχείρηση μας στον χάρτη
Λέξεις Κλειδιά...
Αγαπημένο:
0

Περιγραφή

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών είναι από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, καθώς μερικές από τις συλλογές που περιλαμβάνει είναι σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους. Τα εκθέματά του προέρχονται από ανασκαφές στη Βοιωτία και καλύπτουν χρονολογικά τον πολιτισμό της περιοχής από τα παλαιολιθικά χρόνια έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Στεγάζεται σε ισόγειο κτήριο με μεγάλη αυλή, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του λόφου της Καδμείας. Η μόνιμη έκθεσή του καταλαμβάνει τέσσερις μεγάλες αίθουσες, τον προθάλαμο και την αυλή του κτηρίου, ενώ οι υπόλοιποι χώροι στεγάζουν εργαστήρια συντήρησης ευρημάτων, αποθήκες και τα γραφεία της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην οποία υπάγεται το μουσείο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του μουσείου αποτελεί ο μεσαιωνικός πύργος, κατάλοιπο της φράγκικης οχύρωσης της Θήβας, που έχει ενσωματωθεί στην αυλή και χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος. Πιστεύεται ότι αποτελούσε τμήμα του κάστρου, που κτίστηκε το 1278 από τον άρχοντα της Θήβας, Νικόλαο Β΄ de Saint-Omer. Στην ίδια θέση τοποθετούνται από την παράδοση και οι «Βορραίαι» πύλες του αρχαίου τείχους της πόλης.

Στις δραστηριότητες του μουσείου περιλαμβάνονται οι καταγραφές και η ταύτιση παλαιών αντικειμένων με βάση τα ευρετήρια καταγραφής, η οργάνωση σε βάση δεδομένων και η φωτογραφική τεκμηρίωση των αντικειμένων, ο καθαρισμός και η συντήρηση παλαιών και νέων κινητών ευρημάτων, καθώς και οι συστηματικές μεταφορές αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των εργασιών για την οικοδόμηση του νέου μουσείου. Στους χώρους του μουσείου φιλοξενούνται κατά καιρούς αρκετές από τις δραστηριότητες της Θ΄ Εφορείας, όπως διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Συντάκτης
Βασίλειος Αραβαντινός, αρχαιολόγος

Ιστορικό

Η αρχαιολογική έρευνα στη Βοιωτία απέδωσε από νωρίς πλούσιους καρπούς και ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα σχηματίσθηκε στη Θήβα μικρή αρχαιολογική συλλογή. Το Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1905 από τον Αντώνιο Κεραμόπουλλο και στεγάσθηκε σε διώροφο συγκρότημα, που οικοδομήθηκε σε φυσικό ύψωμα στο βόρειο άκρο της ιστορικής ακρόπολης της Καδμείας. Εκτός από τα γλυπτά των Θεσπιών και του Πτώου και άλλες αρχαιότητες από περισυλλογές ανά τη Βοιωτία, το μουσείο περιέλαβε τα ευρήματα από τις έρευνες του Α. Κεραμόπουλλου στο ανάκτορο του Κάδμου και πολλά άλλα από το Πολυάνδριο των Θεσπιών, από τα μυκηναϊκά και κλασικά νεκροταφεία της Θήβας, της Τανάγρας, της Ριτσώνας και από την προϊστορική Εύτρηση.

Το παλαιό, κορεσμένο ήδη μουσείο, αντικαταστάθηκε από νέο στην ίδια θέση, έργο ζωής του τότε Εφόρου Αρχαιοτήτων, Ι. Θρεψιάδη. Εγκαινιάσθηκε το 1962 και στέγασε αρκετά νέα ευρήματα και κυρίως τα γλυπτά από το ιερό της Αρτέμιδος στην Αυλίδα. Η έκθεση τροποποιήθηκε και εμπλουτίσθηκε στη δεκαετία του 1960, μετά τις σημαντικές ανασκαφές στην Καδμεία, ενώ τότε έγινε και η πρώτη έκθεση αρχαιοτήτων στον υπαίθριο χώρο του κήπου του μουσείου. Στα εκθέματα προστέθηκαν αρκετά αντιπροσωπευτικά ευρήματα από τις γερμανικές ανασκαφές στο Καβίρειο και από τις ανασκαφές της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη Θήβα, στον Ορχομενό και στην Τανάγρα. Τα ευρήματα από το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Τανάγρας εκτέθηκαν σε ειδική αίθουσα, που άνοιξε για το κοινό το 1972.

Οι θεαματικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο κέντρο της Καδμείας, στις μυκηναϊκές και κλασικές νεκροπόλεις της Θήβας, οι χιλιάδες τάφοι των νεκροταφείων του Ακραιφνίου, το πλήθος των σωστικών ανασκαφών και περισυλλογών σε οικισμούς, νεκροταφεία και ιερά στη λοιπή Βοιωτία και στην περιοχή της Λάρυμνας, κατέστησαν τα τελευταία χρόνια αναγκαία την επέκταση του μουσείου σε νέο κτήριο, στον απαλλοτριωμένο χώρο στα δυτικά του υψώματος. Παράλληλα, δημιουργήθηκε ζωτικός χώρος στάθμευσης στα ανατολικά της πλατείας Κεραμοπούλλου και του μεσαιωνικού πύργου.

Συντάκτης
Έλενα Βλαχογιάννη, αρχαιολόγος

Εκθέσεις

Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών
Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά ευρήματα από ελληνικές και ξένες ανασκαφές στη Βοιωτία, που καλύπτουν χρονολογικά πολλούς αιώνες, από την παλαιολιθική εποχή έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Μερικές από τις συλλογές της παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως οι ανατολικοί σφραγιδοκύλινδροι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού από το θηβαϊκό ανάκτορο, οι μυκηναϊκές λάρνακες από την Τανάγρα, οι αρχαϊκοί κούροι από το Πτώο και οι χαρακτηριστικές επιτύμβιες στήλες της κλασικής εποχής από μαύρο λίθο.

Η έκθεση καταλαμβάνει τέσσερις μεγάλες αίθουσες, τον προθάλαμο και τον κήπο του μουσείου και είναι οργανωμένη τόσο χρονολογικά όσο και θεματικά, σύμφωνα με τους τύπους ευρημάτων. Με την επικείμενη επανέκθεση του μουσείου θα προστεθούν τέσσερις επί πλέον αίθουσες, στις οποίες θα εκτεθούν ευρήματα από τις νεότερες ανασκαφές που έχουν διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εκτός από τα ευρήματα των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων θα εκτεθούν σε ξεχωριστή αίθουσα και βυζαντινές αρχαιότητες της Βοιωτίας.

Συντάκτης
Βασίλειος Αραβαντινός, αρχαιολόγος

Πληροφορίες

Διοικητικές Πληροφορίες
Υπηρεσιακή Μονάδα:
Θ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Θρεψιάδου 1, πλατεία Κεραμοπούλλου, Θήβα (Νομός Βοιωτίας)
Τηλέφωνο: +30 22620 27913
Φαξ: +30 22620 23559
Email: protocol@thepka.culture.gr.
Φυλάκιο / εκδοτήριο εισιτηρίων    
Εισιτήρια
Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1
Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου
    6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
    5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
    18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων
    18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων
    Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
    Οι Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
    Οι επίσημες αργίες του Κράτους
    Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πλην των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (όταν η πρώτη Κυριακή είναι αργία, ως ημέρα εισόδου καθορίζεται η δεύτερη Κυριακή.)
    27 Σεπτεμβριου, Παγκοσμια μερα τουρισμου
Πρόσωπα που δικαιούνται μειωμένη είσοδο
    Οι συμμετέχοντες σε Διεθνή Συνέδρια μετά από έγκριση του Γενικού Διευθυντού Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
    Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα εκδρομών που διοργανώνει ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας
    Οι συνοδοί γονείς στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
    Άτομα που δικαιούνται να αποκτήσουν «Δελτίο ελεύθερης εισόδου» τριετούς διάρκειας µε δικαίωµα ανανέωσης
Πρόσωπα που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο
    Μέλη εταιρειών και συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων σε όλη την Ελλάδα με την επίδειξη της θεωρημένης κάρτας μέλους
    Μέλη των Κ.Α.Π.Η με την επίδειξη της Κάρτας Πολιτισμού
    Μαθητές μέχρι 19 ετών που συνοδεύονται από εκπαιδευτικούς λειτουργούς Α βάθμιας, Β βάθμιας και Γ βάθμιας εκπαίδευσης (Ομαδικές άδειες που χορηγούνται από το ΥΠ.ΠΟ.)
    Μελη του Ελληνικου Κοινοβουλιου
    Οι επίσημοι φιλοξενούμενοι του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από έγκριση του Γενικού Διευθυντού Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
    Οι συνοδοί τυφλών και ατόμων με κινητικά προβλήματα
    Συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης που έχουν λάβει ειδική άδεια από το ΥΠ.ΠΟ.
    Υπάλληλοι του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (Ο.Π.Ε.Π.), με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας
    Υπάλληλοι του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.Α.), με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας
    Υπάλληλοι του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.), με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας
    Υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας
    Φοιτητές των Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων σχολών χωρών της Ε.Ε. με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας
Ώρες λειτουργίας
Το Μουσείο παραμένει κλειστό λόγω εργασιών επέκτασης-επανέκθεσης
Υποδομές Α.Μ.Ε.Α.
Κεκλιμένα επίπεδα πρόσβασης στο Μουσείο
Πρόσβαση στο Μουσείο
1. ΚΤΕΛ Νομού Βοιωτίας, Θήβα (τακτά δρομολόγια ανά μία ώρα)
2. Με Ι.Χ. από τον εθνικό δρόμο Αθηνών - Λαμίας (περίπου 60 χιλμ από την Αθήνα)
3. ΟΣΕ (συχνά δρομολόγια) μέχρι το Σιδ. Σταθμό Θηβών (περίπου 2 χιλμ από το Μουσείο)
Πωλητήριο
Βιβλία και κάρτες προς πώληση στο Πωλητήριο του Μουσείου
Ενδεικτική βιβλιογραφία    
Δημακοπούλου Κ., Κόνσολα Ντ., Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, Αθήνα 1981
Εικόνες (1)