logo

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
 
Σύνδεση  \/  Εγγραφή  \/ 

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας

Δεν έχετε Λογαριασμό ακόμη;

Παρακαλώ, εισάγετε έγκυρο Όνομα Χρήστη. Χωρίς κενά, τουλάχιστον 2 χαρακτήρες και να περιλαμβάνει μόνο γράμματα και αριθμούς.
Παρακαλώ, εισάγετε έγκυρο Κωδικός πρόσβασης. Χωρίς κενά, τουλάχιστον 4 χαρακτήρες και να περιλαμβάνει μόνο γράμματα και αριθμούς.
Οι κωδικοί πρόσβασης δεν είναι ίδιοι.
Παρακαλώ εισάγετε μια έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι κωδικοί πρόσβασης δεν είναι ίδιοι. ?>
Τα Πεδία που επισημαίνονται με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

exnethellas horizontal mar 16
andras_gynaika_paidi

Ο Άνδρας, η Γυναίκα & το Παιδί

Αθλητισμός Αισθητική, Ομορφιά Εκπαίδευση, Σχολές, Εργασία Ενδιαφέροντα, Χόμπυ Κοσμήματα, Αξεσουάρ Μόδα, Ένδυση, Αξεσουάρ Οργάνωση Γάμου & Βάφτισης Παιδικά, Υπηρεσίες Εξοπλησμός, Είδη επιβίωσης

industry-icon

Η Επιχείρηση & Ο Εργαζόμενος

Είδη προστασίας Εξοπλισμός, Διαμόρφωση Αγροτικά Μηχανήματα Εξοπλισμός Διαφήμιση Προβολή Βιομηχανία, Εμπόριο, Υπηρεσίες Ειδήσεις, ΜΜΕ Τεχνολογία, Internet
ygeia_iatreia

H Υγεία, Ιατροί

Ιατρεία, Ιατροί Θεραπευτήρια Κλινικές Ιατρικά Μηχανήματα, Εξοπλισμός Διατροφικά, Θεραπευτικά Βοηθητικό Προσωπικό
katoikia_diakosmish

Η Κατοικία & ο Κήπος

Ακίνητα – Οικοδομικά Ηλεκτρικά & Ηλεκτρονικά Κατοικία – Διακόσμηση Κατοικίας Κατοικίδια, Αξεσουάρ, Ιατρεία
Έχουμε 4181 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

myorthodontist banner business time

kosmovitrina banner business new

metakomisis banner business new

sofioglou banner business time

Στείλτε μας τα στοιχεία σας
English Arabic Bulgarian Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch Finnish French German Greek Hindi Italian Japanese Korean Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Spanish Swedish Hebrew Serbian Slovak Slovenian Ukrainian Albanian Hungarian Turkish Persian

Home Κατάλογος Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου


Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου Προβεβλημένο

Διεύθυνση
Ερμού 1, Κόρινθος, Ελλάδα, 20100
Τηλέφωνο
+30 27410 25352, 71690
Πόλη - Δήμος
Fax
+30 27410 71690
Επισκέφτηκαν το URL
0
Επισκέψεις
832
Προβεβλημένη
Ναι
Η επιχείρηση μας στον χάρτη
Λέξεις Κλειδιά...
Αγαπημένο:
0

Περιγραφή

Το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Βάσου Πετρόπουλου - Παν. Γαρταγάνη, ιδρύθηκε με σκοπό την ανεύρεση, συντήρηση και προβολή λαογραφικού υλικού καθώς και τη διάδοση με κάθε τρόπο των σχετικών γνώσεων και πληροφοριών στο ευρύ κοινό. Οι πλούσιες συλλογές του που τοποθετούνται χρονικά από τις αρχές του 19ου αι. ως τα μέσα του 20ού αι. περιλαμβάνουν γυναικείες και ανδρικές φορεσιές από πολλές περιοχές της Ελλάδας, κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής καθώς και αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη.

Το τριόροφο κτίριο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης της Κορίνθου, περιβάλλεται από πλατεία, στην οποία έχει στηθεί και προτομή της ιδρύτριάς του. Στο ισόγειο παρουσιάζεται ο αγροτικός βίος της περιοχής της Κορινθίας με πλούσιο υλικό από εργαλεία για τις βασικές καλλιέργειες, δείγματα κατοικιών, οικιακά σκεύη και μικροαντικείμενα. Στον ημιόροφο εκτίθεται ένα σύνολο από αστικά έπιπλα του 19ου αι. καθώς και βιβλιοθήκη με βιβλία του 17ου, 18ου και 19ου αι. Το υλικό αυτό προέρχεται από δωρεά της οικογένειας του λογοτέχνη Αστέρη Κοββατζή.

Στον 1ο και 2ο όροφο του Μουσείου παρουσιάζονται γυναικείες και αντρικές φορεσιές, γιορτινές και καθημερινές, μεμονωμένα τμήματα ενδυμασιών, κοσμήματα, κεντήματα. Ο 3ος όροφος προορίζεται για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και τις περιοδικές εκθέσεις. Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα λειτουργούν καθημερινά για όλο το σχολικό έτος και εξυπηρετούν ετησίως περίπου 4.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και ενήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχουν σκοπό τη δημιουργική και ευχάριστη επαφή του κοινού με το λαϊκό πολιτισμό και την καλλιέργεια της διάθεσης για προσωπική συμβολή και συμμετοχή στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως προς τις περιοδικές εκθέσεις, αυτές πραγματοποιούνται τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο με διαφορετικό θέμα, ιστορικό ή λαογραφικό, οι οποίες εκθέσεις συνοδεύονται συνήθως από έντυπο υλικό και τα ανάλογα Εκπαιδευτικά Προγράμματα.

Τέλος, το Μουσείο οργανώνει εκδηλώσεις συνεργαζόμενο με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προβαίνει σε εκδόσεις. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές και αξιοποιώντας τις πλούσιες συλλογές του, το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου ανιχνεύει καταβολές από το ιστορικό παρελθόν του Ελληνισμού, αντιλήψεις και μαρτυρίες για τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές συνθήκες κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες.

Συντάκτης
Μ. Μέξια, Αρχαιολόγος

Ιστορία

Το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Βάσου Πετρόπουλου - Παν. Γαρταγάνη, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), Κοινωφελές Ίδρυμα, το οποίο συστήθηκε το 1976, από την Αλκμήνη Γαρταγάνη-Πετροπούλου, με σκοπό την ανεύρεση, διάσωση και έκθεση λαογραφικού και ιστορικού υλικού και τη διάδοση των σχετικών γνώσεων και πληροφοριών στο ευρύ κοινό.

Το Μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο τριόροφο κτίριο, που ανεγέρθηκε με δαπάνες της δωρήτριας και την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. Ο Δήμος Κορινθίων και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας συμπαραστάθηκαν σε όλες τις φάσεις ανέγερσης του κτιρίου, το οποίο χτίστηκε σε σχέδια του ακαδημαϊκού Σόλωνος Κυδωνιάτη και μελέτες του μηχανικού Αρ. Παπαθάνου και του Μηχανολόγου Ιωάννη Γαρταγάνη. Επίσης, η πλειάδα ειδικών καθώς και ομόλογα Ιδρύματα στήριξαν το έργο της τεκμηρίωσης των συλλογών και του σχεδιασμού της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, όπως το κέντρο Έρευνας Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τα Μουσεία Εθνικό Ιστορικό, Μπενάκη, Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Οι συλλογές που αναπτύχθηκαν στους χώρους του Μουσείου συγκροτούνται από διάφορες επιμέρους ενότητες (π.χ. ανδρικές και γυναικείες φορεσιές, αντικείμενα αγροτικού βίου, υφαντά, κεντήματα, έργα αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής) και παρέχουν στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα για μια πλατεία προσέγγιση των καλλιτεχνικών αναζητήσεων και των πρακτικών εφαρμογών του νεοέλληνα των τριών τελευταίων αιώνων.

Συντάκτης
Μ. Μέξια, Αρχαιολόγος

Εκθέσεις

Μόνιμη Έκθεση Ιστορικού - Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου
Στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Βάσου Πετρόπουλου-Παν. Γαρταγάνη, λειτουργεί η μόνιμη έκθεση του Μουσείου, για τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της οποίας συνεργάσθηκαν στελέχη ομόλογων Ιδρυμάτων και Φορέων, όπως Μουσείο Μπενάκη, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Στις συλλογές που αναπτύχθηκαν δεσπόζει εκείνη των ελληνικών παραδοσιακών, γυναικείων κυρίως αλλά και ανδρικών ενδυμασιών, από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Χρονικά, το υλικό της έκθεσης ξεκινά από τις αρχές του 19ου αι. και εκτείνεται μέχρι και τα μέσα του 20ού αι.

Ο τρόπος παρουσίασης των ενδυμασιών και των τμημάτων φορεσιάς ακολουθεί τη γεωγραφική προέλευση των αντικειμένων. Έτσι, στον έναν από τους δύο ορόφους στους οποίους παρουσιάζεται το υλικό αυτό, εκτίθενται φορεσιές από την Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Νησιά Αιγαίου, Κρήτη, Κύπρο και στον άλλον, φορεσιές από τη Θεσσαλία, Μακεδονία, Ήπειρο, Βόρεια Ήπειρο, Θράκη και Μικρά Ασία.

Στο ισόγειο έγινε προσπάθεια παρουσίασης των τεκμηρίων του προβιομηχανικού τρόπου ζωής του αγροτικού πληθυσμού της Κορινθίας. Με τα δείγματα αυτά ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί και να κατανοήσει τους δεσμούς του παρόντος με το παρελθόν των προγόνων τόσο στις καθημερινές οικιακές ασχολίες όσο και στην εργασία (αγροτικές καλλιέργειες). Η αντιπαράθεση με τον αστικό τρόπο ζωής στα ίδια χρονικά πλαίσια γίνεται στον ημιώροφο του Μουσείου όπου παρουσιάζονται έπιπλα, χαρακτικά και σπάνιες εκδόσεις του 17ου, 18ου και 19ου αι.

Ολόκληρο το υλικό που προαναφέρθηκε, μαζί με τις μικρότερες ενότητες από έργα υφαντικής, κεντητικής, αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας και εκκλησιαστικής και κοσμικής ξυλογλυπτικής παρέχουν στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα για μια κριτική προσέγγιση με τις καλλιτεχνικές, αισθητικές αναζητήσεις και τις πρακτικές εφαρμογές του νεοέλληνα των δυο τελευταίων αιώνων.

Πληροφορίες

Διοικητικές Πληροφορίες
Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Ερμού 1, Τ.Κ. 20100, Κόρινθος (Νομός Κορινθίας)
Τηλέφωνο: +30 27410 25352, 71690
Φαξ: +30 27410 71690
Ώρες λειτουργίας
Χειμερινό:
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00
Ημέρες Αργίας
    1 Ιανουαρίου: κλειστό
    Θεοφάνεια: 08:30 - 13:30
    Καθαρά Δευτέρα: κλειστό
    25 Μαρτίου: κλειστό
    Μ.Παρασκευή: 12:00 - 13:30
    Μ. Σάββατο: 08:30 - 13:30
    1 Μαΐου: κλειστό
    Κυριακή του Πάσχα: κλειστό
    Δευτέρα του Πάσχα: 08:30 - 13:30
    Αγίου Πνεύματος: 08:30 - 13:30
    15 Αυγούστου: 08:30 - 13:30
    28 Οκτωβρίου: κλειστό
    Χριστούγεννα, 25 Δεκεμβεριου: κλειστό
    26 Δεκεμβρίου: κλειστό
Υποδομές Α.Μ.Ε.Α.
Τα ΑΜΕΑ προσεγγίζουν το χώρο του Μουσείου μέσω εξωτερικής ράμπας. Μέσα στο Μουσείο λειτουργεί ανελκυστήρας.
Πρόσβαση στο Μουσείο
Το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Κορίνθου (υπάρχουν ειδικές ινακίδες και στις δυο εισόδους της πόλης). Για να έρθει κανέις στην πόλη μπορεί να χρησιμοποιήσει τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ (σταθμός Κηφισού για την Αθήνα), τα οποία ανά μισή ώρα εκτελούν δρομολόγια για Κόρινθο. Επίσης, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το τρένο (δρομολόγια και πληροφορίες: ΟΣΕ).
Πωλητήριο
Τα πωλητέα είδη διατίθενται μόνο από το Μουσείο και περιλαμβάνουν: βιβλία (εκδόσεις από τις περιοδικές εκθέσεις, εκδόσεις των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Οδηγός του Μουσείου), κάρτες, αρτέλες ζωγραφικής, χαρτοκοπτικής και χαρτοϋφαντικής, σελιδοδείκτες.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
    Μνήμη Αλκμήνης Γραρταγάνη - Πετροπούλου, Κόρινθος 1998
    Οδηγός του Ιστορικού - Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου, Κόρινθος 1998

Εικόνες (1)